Laureat GreenEvo pomaga w walce z koronawirusem SARS-CoV-2

Opracowana przez firmę WOFIL technologia wytwarzania wody wysoko ozonowanej stosowana jest dziś do dezynfekcji miast i szpitali. To świetny przykład tego, jak wspierane przez program GreenEvo zielone technologie nie tylko rosną na rynku, ale też pomagają w ważnej, wspólnej sprawie.

Od początku kwietnia technologia OWWO wykorzystywana jest w celu skutecznej walki z rozprzestrzenianiem się koronowirusa SARS-CoV-2 w stolicy, ale nie tylko.

Urządzenie SPiD wytwarzające OWWO jest produkowane od 2016 roku. Rok później, otrzymało nagrodę Grand Prix na targach Wod-Kan w Bydgoszczy za najbardziej innowacyjne rozwiązanie. Jest technologią wspieraną przez Ministerstwo Klimatu oraz Ministerstwo Spraw Zagranicznych dla krajów Afrykańskich. Obecnie z tej technologii dezynfekcji korzysta kilka miast w Polsce, jak np. Warszawa, Rypin, Jaworzno, Katowice, Olsztyn, Zabrze, Opoczno, Gliwice czy Tczew. Za pomocą OWWO można dezynfekować powierzchnie i infrastrukturę miast, pojazdy, samoloty oraz pociągi – tłumaczy dr inż. Robert Muszański, właściciel firmy.

Czym jest woda wysokoozonowana?

Dezynfekcja za pomocą odgazowanej wody wysoko ozonowanej (OWWO) bazuje na technologii usuwania bakterii i wirusów za pomocą ozonu. Jest ona bezpieczna dla ludzi, skóry człowieka, środowiska naturalnego, a także urządzeń i infrastruktury – działa destrukcyjnie wyłącznie na bakterie i wirusy. OWWO w odróżnieniu od np. kwasów, które oddziałują na bakterie i wirusy od zewnątrz – wnika do ich wnętrza przez błonę komórkową, unicestwiając patogeny od środka. Dzięki temu nie niszczy powierzchni ciała, ubrań i materii organicznej. Po około kilku minutach ekspozycji i dezynfekcji rozkłada się do czystego tlenu.

Trwałość wyprodukowanego OWWO jest kilkunastokrotnie dłuższa od zwykłej wody ozonowanej. Dlatego też, utrzymuje swoje właściwości bakterio- i wirusobójcze do jednej godziny od jej wyprodukowania – przez ten czas można swobodnie używać jej do dezynfekcji.

Technologia OWWO nie wprowadza do środowiska żadnych sztucznych pierwiastków, ponieważ produkowana jest z wody, tlenu i energii elektrycznej. Działa od kilkunastu do kilkuset razy szybciej na patogeny od innych środków dezynfekcyjnych. Ogromną zaletą i unikalnością w skali światowej jest to, że można ją produkować w dowolnym miejscu jedynie za pomocą w/w energii elektrycznej i wody.

Lata pracy dają efekt

WOFIL przez lata pracował nad technologią, która umożliwia prowadzenie dezynfekcji za pomocą ozonu w bezpieczny sposób. Do produkcji OWWO wykorzystywana jest wyłącznie woda, tlen i energia elektryczna. Dlatego, w przeciwieństwie do innych metod dezynfekcji, nie ma konieczności stosowania, a co za tym idzie transportu i magazynowania dodatkowych substancji chemicznych. Możliwość wytwarzania ozonu w dowolnym miejscu jest zaletą, zwłaszcza w przypadku, gdy występują ograniczenia w dostępności innych dezynfekantów. Dodatkowo, umożliwia to produkcję znacznych ilości substancji dezynfekujących w krótkim czasie, wymaganych w przypadku skażeń czy pandemii. – dodaje dr inż. Robert Muszański.

Cieszymy się, że zielone technologie tworzone przez laureatów programu GreenEvo mają tak praktyczne zastosowanie w tak newralgicznym momencie, w jakim znaleźliśmy się jako całe społeczeństwo.

źródło zdjęć: Miasto Stołeczne Warszawa, foto Rafał Motyl

Skip to content